CSATORNAHASZNÁLATI ILLEMTAN

A környezettudatos mosdó-, illetve csatornahasználatra hívja fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz). A szervezet a legfontosabb, ugyanakkor igen egyszerű szabályok betartását kéri a lakosságtól. 

Az ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrastruktúrának minősül – a közegészségügyben kulcsszerepet töltenek be a jelenlegi helyzetben a víziközmű-szolgáltatók és az általuk elvégzett „szolgáltatások”. Egyre több helyen újra bevezették a veszélyhelyzet ideje alatt életbe léptetett intézkedési terveket, azonban most különösen fontos, hogy mindannyian betartsuk a következő szabályokat: 

TILOS...

A MaVíz kéri, hogy  fokozottan figyeljünk arra, hogy a nedves törlőkendők – a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben – nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban, és a dugulások kb. 75 százalékáért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2,85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.

Egy nagyobb dugulás esetén először csak a vécét nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is! „Ezért fontos az, hogy megértsék – az Önök saját érdeke is az, hogy betartsák ezeket az alapvető szabályokat!
A csatornahálózat és saját életterük védelme érdekében kérjük tehát Önöket, hogy viselkedjenek környezettudatosan, és óvják környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! Erre pedig a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!” – írják. 

A MaVíz közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást.


Figyelem! 

Legyen nagyon óvatos!A kiszállási díjas átverés

Sajnos egyre gyakrabban találkozunk ezzel a trükkel, főleg idősebb, egyedülálló személyeknél. Kérjük figyeljen oda Ön is, nehogy áldozatul essen. Magát szakértőnek, specialistának mondó szerelő kimegy a helyszínre, majd egy horrorisztikus árat mond a javítás várható összegére, amit az ügyfél természetesen nem akar elfogadni, mert annyiért már újat is kap. Semmi gond, de a kiszállási díjat elkéri. Ebből remekül megél, de az ügyfél nem kapott semmit a pénzéért. Szándékosan magas az összeg, hogy még véletlen se kérje a javítást, ez a trükk lényege. Nem egy ilyen esettel találkoztunk már és a hiba persze pár ezer Forintból elhárítható.
Javasoljuk, hogy kerüljék a kiszállási díjas szerelőket!
Aki nem tudja, vagy nem akarja megjavítani a készülékét, az kiszállási díjat sem érdemel. Ne ebből, hanem tisztességes munkából éljen meg!
Frissítés. A legújabb és egyre terjed, hogy két "nagydarab" teremtmény jelenik meg szervizelni, majd közlik, hogy ők ezt nem tudják megjavítani. A kiszállási díjat természetesen követelik. Legyen óvatos!


A dupla átverés

A másik tipikus lehúzós trükk, amikor a készüléket úgymond nem lehet a helyszínen megjavítani és elviszik. Általában nincs komolyabb baja, de az állítólagos szétszedés után a "teljesen tönkrement, nem érdemes javítani" szöveget kapjuk telefonon. Ilyenkor persze rögtön ajánlanak helyette másikat, a piaci árnál jóval drágábban. Ne dőljenek be az ilyen "riszájkling matadoroknak"! Ezt onnan lehet felismerni, hogy ők "felújított készülékeket" is árulnak. Tessék csak belegondolni, honnan van a sok felújított készülék. Ha felújította, akkor az ügyfélnek miért nem lehetett megjavítani? Ilyen esetben mindig kérjék vissza a készüléküket és inkább hívjanak tapasztalt, sok éve működő szakszervizt.

 

 
Ingyenes telefonos segítségnyújtás.

Javasoljuk, hogy először telefonon kérjen tanácsot, mert gyakran előfordul, hogy a súlyosnak gondolt probléma is könnyen elhárítható. Így Önnek nem kell szerelőt hívni és pénzt spórolhat meg.

Szívesen segítünk.

30 éves tapasztalat.

                                           

Még egy jó tanács:

Ha elromlott a darálós WC készüléke, akkor ne duguláselhárítót
vagy vízvezeték szerelőt hívjon!


Minden tiszteletünk ellenére azt kell mondanunk,
hogy ez nem az ő szakterületük.


Nem egy csőszakasz elzáródását kell megszüntetni, kitisztítani.
Itt víz és áram találkozik, a készülékeket elektronika vezérli.
Ehhez gépészeti ismeretek szükségesek.
A szigetelések megsérülése akár életveszélyes is lehet.
Ehhez mindenképpen szakképzett és felkészült szakember kell!


Hívjon minket bátran, reális áron dolgozunk.
Próbálkozók jönnek, mennek, de mi 30 éve itt vagyunk.
Ez a legjobb referencia.